στην απέναντι πλευρά, στην άκρη του δρόμου

Μ’ αρέσουν αυτά τα μαγαζιά με τα πολύχρωμα πράγματα. Εκεί που βρίσκεις κάθε τι, από καλάθι του πικ νικ, μέχρι δοχείο για το λάδι, μικρή καφετιέρα του εσπρέσο, χαλιά, ποτήρια, πιάτα, πόμολα. Για οικογένειες γεμάτες αγάπη και με τη μόνη έννοια πώς θα περάσουν την Κυριακή, αν θα καλέσουν φίλους για μπάρμπεκιου ή αν θα κάνουν θεματικό πάρτι γενεθλίων. Μια ευτυχισμένη ζωή διαρκείας που δεν υπάρχει, αλλά την ονειρεύεται ο καθένας. Περνάω συχνά έξω από τέτοια καταστήματα, υπάρχουν πολλά, ξεφυτρώνουν κάθε τόσο, φαίνεται όλο και περισσότεροι θέλουμε  αυτοσκηνοθεσία και πόζα. Τέλος πάντων, συνήθως μπαίνω μέσα να χαζέψω λίγο, κάτι να πάρω, καμιά γυάλινη βουτυριέρα, εντελώς περιττή, ή μια ακόμα πετσέτα κουζίνας. Μα τώρα προσπέρασα με μια αδιαφορία που παραξένεψε κι εμένα την ίδια. Απίθανο να καταφέρει κάτι να με συνεπάρει σήμερα. Συνήθως με πείθουν όλα τούτα. Με σέρνουν απ’ τη μύτη κανονικά. Τα καινούργια ρούχα στις κούκλες των καταστημάτων, καπέλα φορεμένα σε κεφάλια δίχως πρόσωπα, κοσμήματα, τσάντες,  παπούτσια. Αναρωτιέμαι τι τα θέλω. Ντουλάπες και συρτάρια γεμάτα, τόσο, που πια έχω ξεχάσει τι βρίσκεται εκεί μέσα, δεν κάνω καν τον κόπο να ψάξω, νομίζω πως είναι πιο εύκολο να επιστρέψω σπίτι με μια νέα σακούλα. Πιο εύκολο. Ναι, είναι πιο εύκολο να αναζητάς διέξοδο κάπου εκεί έξω, αντί να τη βρεις εδώ μέσα, στις ντουλάπες του μυαλού σου, στα συρτάρια της σκέψης σου, όπου βρίσκονται στοιβαγμένα τόσα και τόσα που μπορούν να δώσουν μια λύση, μια προοπτική, ένα δρόμο. Επιλέγεις να τα αφήσεις όλα στην αταξία και το χάος και να ασχοληθείς με άλλα, τα πάνω πάνω και τα μπροστά μπροστά. Τεμπέλικες καταστάσεις. Δαπανηρές, επιπλέον. Παρόλα αυτά απόψε δεν περνώ κατώφλι καταστήματος. Δε γυρνώ να κοιτάξω  βιτρίνα βιβλιοπωλείου. Έχω τόσα βιβλία στο σπίτι αδιάβαστα. Θα με πνίξει το χαρτί σε λίγο. Περιφρονώ κάθε προσπάθεια καλλωπισμού, καλλιέργειας, απόδρασης, συνομωσίας. Περπατούν δίπλα μου άνθρωποι με φούρια, κάπου πηγαίνουν βιαστικά, μα εμένα μου φαίνονται μικροί και αδύναμοι, με βάρος στα πόδια. Κάμποση ώρα περιφέρομαι χωρίς σκοπό, περιμένω να πάει εννιά, να ‘ρθουν να με πάρουν. Βυθίζομαι, βυθίζομαι, βυθίζομαι σ’ έναν όρθιο λήθαργο, σε εικόνες και ήχους συγκεχυμένων ονείρων. Με προβληματίζει αυτή η χαρά που δεν πιάνεται. Εκεί που θαρρείς πως βρήκες τον τρόπο, τη φυσάει δυνατά και τη σκορπίζει μακριά ο αέρας. Ίσως δεν υπάρχει τίποτα που να μας κάνει πραγματικά χαρούμενους. Κι όλα καταλήγουν στην αποτυχία. Όπως τα ντουλάπια, που γεμίζουν με χίλια πράγματα και μετά έρχεται η λήξη τους και τρέχουμε να πάρουμε άλλα. Σαν τα φορέματα που δεν κάνουν για την περίσταση. Τα δεκάδες φορέματα, που όμως κανένα δεν είναι κατάλληλο γι’ αυτήν τη νύχτα. Γιατί αυτή η νύχτα είναι κάπως δύσκολη. Αμίλητη, απόμακρη, αμίλητη. Φτάνω στο σημείο της συνάντησης και σιγοψιθυρίζω λίγες λέξεις που μου  τριβελίζουν το νου εδώ και ώρα:

Τι είναι αυτό που κάνει τις εποχές τόσο σημαντικές για σένα?

Τι είναι αυτό που σε θλίβει όταν κονταίνει το φως?

Άσε το καλοκαίρι να φύγει.

Άστο.

Κάτι άλλο έρχεται πίσω του για σένα.

Πιο ευαίσθητο.

Πιο ευάλωτο.

Πιο διακριτικό.

Μια στιγμή ένα μαύρο τζιπ φρενάρει εκεί που στέκομαι. Περιμένω λίγα δευτερόλεπτα να βεβαιωθώ ότι είναι για μένα. Μπαίνω μέσα και φεύγω. Αφήνω το κεφάλι μου να γείρει πίσω στο κάθισμα και κλείνω τα μάτια.

img_7862

12 thoughts on “στην απέναντι πλευρά, στην άκρη του δρόμου

  1. Θέdα Post author

    Τι να σου πω, Ξένια, κι εγώ νομίζω πως αυτόν τον Αύγουστο έπεσα σε κενό αέρος. Τέλος πάντων, δεν πειράζει, μπορεί να έχω την αίσθηση του κουτσουρεμένου καλοκαιριού, αλλά δε θέλω να αφήσω να πάει χαμένο ούτε ένα φθινοπωρινό πρωινό, απ’ αυτά, ξέρεις, με περιπάτους σε μια λεωφόρο δίπλα στη θάλασσα, ένα καινούριο κραγιόν στην τσάντα μου κι ένα μπλέιζερ στους ώμους.

  2. Ξενια

    Το καλοκαίρι δεν θέλει να μας αφήσει…
    Προσωπικά έναν μήνα ακόμα τον χρειαζόμουνα.
    Απο εβδομάδα καλό φθινόπωρο

  3. Θέdα Post author

    Καλή εβδομάδα, rita! Η ελεύθερη έκφραση είναι ίσως η πρώτη υπέρβαση που χρειαζόμαστε.

  4. rita

    Μου αρέσει όταν ξεπερνάς τον εαυτό σου κι ελεύθερα καταθετεις το συναισθημα σου…

  5. Νικος

    Εγώ πάντως δεν θα είχα πρόβλημα να κρατούσε το καλοκαίρι άλλο τόσο.
    Τελικά προτιμώ κι εγώ να αποφεύγω τις εσωτερικές αναζητήσεις…..

  6. Bon

    Ειναι πολύ σημαντικό να νιώθουμε τις εποχές όπως ακριβώς ειναι. Αυτή η μελαγχολία του φθινοπώρου μου δίνει το ερέθισμα της εσωτερικής αναζήτησης μετά απλό ένα ξέφρενο καλοκαίρι …….

  7. φαιη

    …..και έμενα μου αρέσει ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα, τις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας! Το φθινόπωρο τελικά είναι εδώ και μας περιμένει.

  8. Θέdα Post author

    Γεια σου, Πέτρο! Εύχομαι να τα πάμε όλοι καλύτερα και με την αυτοκριτική και με την ελπίδα. Καλό βράδυ!

  9. Petros

    Καλό φθινόπωρο λοιπόν κι ας ελπίσουμε όλοι σε κάτι καλύτερο.
    Αν και κάποια στιγμή θα πρέπει να κοιτάξουμε στον καθρέφτη και να μην αποφύγουμε την αυτοκριτική….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.